Smícháním vytvořte voňavý výběr bylin
Společné vysazování zahradních bylin a zeleniny do stejného květináče je zábavné a užitečné – udrží vaše rostliny zdravé. Rostliny se budou navzájem podporovat v růstu a plodnosti. Zbavíte se nežádoucího hmyzu. Čtete dále a objevte, jak vytvořit nejlepší párování pro vaše byliny.

PROTIKLADY SE PŘITAHUJÍ
Jedním ze způsobů je kombinovat rostliny, které mohou navzájem těžit ze své přítomnosti. Například velké rostliny mohou dát stín pozemním rostlinám citlivým na slunce. Rostliny s hluboce rostoucími kořeny jsou vždy dobrými sousedy pro rostliny s mělkými kořeny, protože si navzájem nepřekáží.
BYLINY JAKO OBRANNÝ SYSTÉM
Když společně vysazujeme různé bylinky do jednoho květináče, vytvoří pro Váš balkon nebo kuchyňský parapet pestrou bylinkovou zahradu. Tato technika má další výhodu v udržování odolnosti okolních rostlin.
Například šalvěj pomáhá odpuzovat brouky, které se zaměřují na rozmarýn. Pažitka je silná rostlina, která odpuzuje mšice z růží a rajčat. Bazalka chrání rajčata před plísní., dalším dokonalým párováním pro odpuzení brouků je brutnák a jahoda . Levandule přitahuje včely a motýly svou vůní a květinami, ale také odrazuje hladový hmyz, který by mohl jíst vaše mladé ovoce a zeleninu. Udělejte z květináčů – zahrádky mix bylin a zeleniny. Je to zábavné a výsledek efektivní.
SMÍCHEJTE ROSTLINY, ZELENINU A BYLINKY
Mícháním vytvoříte vizuální efekt. Kombinujte směs rostlin, zeleniny a bylin ve stejném velkém květináči. Naplánujte si střídavě vysoký s nízký květináč. Jeden může bát celý zelený, další kombinace barev a vůně.
Příklady : nádoba s mini rajčaty, maceškami , anýzovým yzopem. Pažitka, petržel, paprička, žluté rajčata. Levandule s černou koherery a hledáčkem. Experimentujte a nechte se vést svou intuicí, to je to, co dělá zahradničení tak příjemným.

JEZTE TO, CO ROSTE
Ovoce, zelenina a bylinky pro váš balkon, terasu nebo altán
Dobré počasí vyžaduje mezi vašimi rostlinami obědy a večeře pod širým nebem. Navíc to znamená šanci pěstovat ovoce, zeleninu a byliny, které si můžete hned a tam sbírat a vychutnávat. Je běžnou mylnou představou, že kuchyňskou zahradu mohou využívat pouze lidé s velkými venkovními prostory. Zeleninové rostliny, ovocné keře, jedlé květiny a byliny – to vše si najde skvělé místo na balkóně nebo terase nebo ve visích koších jako součást živé zdi. Zde je návod, jak začít.


JEDLÉ ZAHRADNÍ ROSTLINY
https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/ovoce-a-cukr-jak-na-chladivy-sorbet-poradi-roman-paulus.A150602_140155_dobra-chut_apeKvěty některých zahradních rostlin jsou překvapivě chutné k jídlu. Připravte si zmrzlinu z sorbetu s voňavými květy levandule nebo přidejte lístky chrpy do bylinkového másla a polevy na dort pro náznak anýzu. Oživit polévku nebo salát s violy, macešky a přidejte lístečky řeřichy k salátu, ochutnejte skvělou pikantní chuť. Pokud sbíráte květiny na zahradě, vyberte čerstvé, mladé, kde je koncentrovaná chuť.
Vlastní zelenina
PĚSTUJTE SI ZELENINU SAMI
Mýlili byste se, kdybyste si mysleli, že nemůžete pěstovat zeleninu z terasové zahrady nebo městského balkonu. Jakmile je teplé počasí, umístěte rajčata , lilek, papriky venku a nechte své kouzlo působit na slunci a dešti. Rajčatům dejte tyčovou podporu nebo je nechte viset dolů ve svazcích, což z nich dělá dokonale přizpůsobivé rostliny pro malé prostory. Můžete také pěstovat papriky a lilky v květináčích s tyči na podporu, když rostliny zesílí. Na druhé straně atraktivní švýcarský mangold bude potřebovat pozemní prostor, aby správně vzkvétal.

SBÍRÁNÍ OVOCE
Možná nemáte místo pro jabloň , ale malá citrusová rostlina nebo jahody vás okamžitě přenese do slunečnějšího podnebí a vytvoří dovolenkovou náladu. Těmto rostlinám se bude dařit na slunném balkóně a s trochou péče se jim bude líbit po celá léta. Hrozny pěstované na vinné révě, které se kroutí kolem mřížoví nad hlavou, jsou také neodolatelné – ale pozor, protože ptáci mají stejný názor, a proto při růstu ovoce zakrývejte.


VAŠE VLASTNÍ BYLINKOVÁ ZAHRADA
Jakmile ochutnáte čerstvé bylinky z parapetu, bude těžké se vrátit k vaření s těmi ze sklenice. Chuť domácí pažitky nebo petrželky je nezapomenutelná a je úžasné mít možnost vychutnat si jejich vůně, když sedíte venku. Vzpomeňte si na čerstvé pesto, které byste si mohli připravit s bazalkou , mátou, kterou vychutnejte v šálku čaje, nebo šalvějí se sametovým listem , připravenou k uvaření squashem v těstovinách nebo rizotu. Rozmarýn , tymián a bobkový list jsou vynikajícím doplňkem k zakončení dobře vybavené bylinné zahrady.
Příjemný relax s bylinkami přeje Pavlína